Online tool aanvraag van reisonkosten voor de kiezer

De reisonkosten van de kiezers die verblijven of werken in een andere gemeente dan die waar ze moeten stemmen kunnen, in bepaalde gevallen, vergoed worden.

U kan gebruik maken van de diensten van NMBS. In dit geval kan u bij vertrek een vrijbiljet krijgen door uw oproepingsbrief, identiteitskaart en andere bewijstukken voor te leggen in het station. Bij terugkeer moet u een behoorlijk afgestempelde oproepingsbrief kunnen voorleggen. Het vervoersbewijs is geldig van de vrijdag voor de verkiezingen tot en met de eerste maandag erna.

In andere gevallen, of als u een treinbiljet heeft gekocht, kan u uw onkosten online aangeven. U krijgt het equivalent van het treinticket tussen beide gemeenten terugbetaald. Er is een papieren aangifteformulier (pdf), maar het gebruik van de aangifte via de online module laat een snellere uitbetaling toe.

U mag uw onkosten tot uiterlijk 26 augustus 2019 doorgeven.

Hieronder vindt u de categorie├źn kiezers wiens onkosten vergoed worden en nodige bewijsstukken die moeten voorgelegd worden, terug.

Kiezer Bewijsstukken
Wanneer u niet meer ingeschreven bent in de bevolkingsregisters van de gemeente waar u moet stemmen. U moet uw afgestempelde oproepingsbrief, een bewijs van inschrijving in de bevolkingsregisters en, indien van toepassing, ook uw vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer u uw beroep uitoefent in een andere gemeente van die waar u moet stemmen of u op missie bent naar het buitenland voor uw werk. U moet uw afgestempelde oproepingsbrief, een attest van uw werkgever en, indien van toepassing, ook uw vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer u voor het volgen van cursussen in een andere gemeente verblijft dan waar u moet stemmen. U moet uw afgestempelde oproepingsbrief, een attest van de directie van uw onderwijsinrichting en, indien van toepassing, ook uw vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer u verblijft in een verpleeg- of gezondheidsinrichting in een andere gemeente dan waar u moet stemmen. U moet uw afgestempelde oproepingsbrief, een attest van de directie van de verpleeg- of gezondheidsinrichting en, indien van toepassing, ook uw vervoersbewijs toevoegen.