Verplaatsingvergoedingen

Wie?

Kiezers die verblijven of werken in een andere gemeente dan waar ze moeten stemmen kunnen in bepaalde gevallen een verplaatsingsvergoeding krijgen:

  • Je kan gebruik maken van de diensten van NMBS. In dit geval kan je bij vertrek een vrijbiljet krijgen door je oproepingsbrief, identiteitskaart en andere bewijstukken voor te leggen in het station. Bij terugkeer moet je een behoorlijk afgestempelde oproepingsbrief kunnen voorleggen. Het vervoersbewijs is geldig van de vrijdag voor de verkiezingen tot en met de eerste maandag erna.
  • In andere gevallen, of als je een treinbiljet hebt gekocht, kan je online een aanvraag voor een verplaatsingsvergoeding indienen. Je krijgt dan het equivalent van het treinticket tussen beide gemeenten terugbetaald, ongeacht welk vervoersmiddel je gebruikte. 

Hieronder vind je een overzicht van wanneer je recht hebt op een verplaatsingsvergoeding en welke bewijsstukken je dan moet kunnen voorleggen:

KiezerBewijsstukken
Wanneer je niet meer ingeschreven bent in de bevolkingsregisters van de gemeente waar je moet stemmen.Je moet je afgestempelde oproepingsbrief, een bewijs van inschrijving in de bevolkingsregisters en, indien van toepassing, ook je vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer je je beroep uitoefent in een andere gemeente van die waar je moet stemmen of wanneer je op missie bent naar het buitenland voor je werk.Je moet je afgestempelde oproepingsbrief, een attest van je werkgever en, indien van toepassing, ook je vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer je voor het volgen van cursussen in een andere gemeente verblijft dan waar je moet stemmen.Je moet je afgestempelde oproepingsbrief, een attest van de directie van je onderwijsinrichting en, indien van toepassing, ook je vervoersbewijs toevoegen.
Wanneer je verblijft in een verpleeg- of gezondheidsinrichting in een andere gemeente dan waar je moet stemmen.Je moet je afgestempelde oproepingsbrief, een attest van de directie van de verpleeg- of gezondheidsinrichting en, indien van toepassing, ook je vervoersbewijs toevoegen.

Hoe aanvragen?

Een verplaatsingsvergoeding aanvragen kan uitsluitend online, gebruik hiervoor een laptop of vaste PC. Aanmelden kan via eID of Itsme. Hulp nodig bij het aanmelden? Surf naar https://sma-help.bosa.belgium.be/nl 

De link naar het aanvraagformulier zal beschikbaar zijn vanaf 10 juni 2024.

Je kan tot uiterlijk 9 september 2024 (3 maanden na de verkiezingen) een aanvraag indienen.

Kom je uit het buitenland?

Verblijf je door één van bovenstaande redenen in het buitenland en moet je je verplaatsen om te gaan stemmen? Dan krijg je je traject op Belgisch grondgebied terugbetaald. Duidt in het online aanvraagformulier de volgende gemeenten aan als plaats van vertrek:

  • Komende uit Nederland: Essen
  • Komende uit het Verenigd Koninkrijk: Oostende
  • Komende uit Luxemburg: Aarlen
  • Komende uit Duitsland: Raeren
  • Komende uit Frankrijk: Quévy